środa, 2 kwietnia 2014

Wielkanocny quiche



Czas pędzi jak szalony! Wydaje się, że dopiero rozpoczął się nowy rok, a tu już kwiecień i tuż tuż święta. W związku z powyższym uroczyście ogłaszam sezon na mazurki, babki i oczywiście jajka :) A i mycie okien... ale to już inna kwestia ;)
Dzisiejsza tarta zawiera w sobie wszystko co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole podczas świątecznego śniadania: zbożowy wypiek (tradycyjnie jest to chleb, tu zastąpiony pełnoziarnistym kruchym ciastem), dobrą szynkę, sól, ser i jajka. Jeżeli dodamy do tego domowy sos majonezowo-czosnkowy (najlepiej z nutką chrzanu) otrzymamy swojskie donie w oryginalnej wytrawnej odsłonie. 



Składniki na spód:
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
120 g masła
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:
4 ugotowane na twardo jajka Farmio
ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
200 g śmietany 12 lub 18 %
1 jajko Farmio
pół pęczka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min.

Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.)
Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą.
Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.

W tym czasie przygotowujemy wypełnienie.
W misce mieszamy śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser, Następnie dodajemy szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Nadzienie przekładamy na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu układamy ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub przekrojone na połówki.

Zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni.

Podajemy z sosem majonezowo-czosnkowym.

Smacznego! :)

*tarta jak to tarta najlepiej smakuje po "nocce", kiedy przejdzie smakiem :)
**ilość sera i szynki można zmieniać - w tego typu daniach można poszaleć, coś dodać, coś odjąć








4 komentarze:

  1. Niezły pomysł na urozmaicenie tradycji :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda :) Co zamiast szynki w wersji wege polecasz?

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*