sobota, 9 listopada 2013

Domowa pełnoziarnista pizza Margherita


Simple is perfect! :) W Margharicie najlepsza jest prostota i idealny dobór niewielkiej liczby dobrej jakości składników, który idealnie trafia w moje gusta. 

Dzisiaj przedstawiam Wam mój sposób na margharitę - pizzę z mąki pełnoziarnistej, na cienkim, chrupiącym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i świeżej bazylii, najlepiej z dodatkiem mozzarelli light. Taka dietetyczna wersja tego włoskiego specjału zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjna pizza, smakuje obłędnie i można ją pałaszować bez obaw, iż dietę trafi szlag ;) W dodatku robi się ją bardzo szybko - dużo szybciej niż dowóz z pobliskiej pizzerii :)

Z podanej ilości składników otrzymamy ciasto na dwie pizze przedstawione na zdjęciach.

Składniki na ciasto

- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 5 g świeżych drożdży 
- 1/4 szklanki  iepłej wody

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru

- ok. 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozdrabniamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, oliwę i rozdrobnione drożdże. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby do ciasta można dodać troszkę więcej wody) i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 

W tym czasie nastawiamy piekarnik do 230-250°C. Aby pizza była dobrze upieczona i chrupiąca, razem z piekarnikiem nagrzewamy blachę, na której będziemy piec naszą margheritę, która dzięki temu tak jak we włoskiej pizzerii trafi od razu na gorący spód. :) Następnie przygotowujemy sos.

Składniki na sos pomidorowy:
- słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 200 g.) lub też podobna ilość zblendowanych pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
- posiekany pęczek świeżej bazylii 
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka oregano
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do pizzy:
- ser mozzarella (im więcej tym smacznej :) Polecam tę light, która jest mniej kaloryczna niż zwykła, a w smaku nie brakuje jej niczego.
- listki świeżej bazylli (do dekoracji)

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i voila! :)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia. Końcówki ciasta (ok 1 cm) zawijamy. Smarujemy ciasto (oprócz końcówek) przygotowanym sosem pomidorowym. Mozzarellę kroimy na plasterki i układamy na pizzy. Przekładamy ciasto na rozgrzaną w piekarniku blachę. Pieczemy parę minut (ok 10) aż brzegi ciasta się zrumienią a ser pysznie roztopi.

Przed podaniem warto udekorować pizzę świeżą bazylią.

Cudownie smakuje z domowym sosem koperkowo-czosnkowym.

Pyyyyyszności :)








12 komentarzy:

  1. Jadłabym! Pięknie wygląda :) Mam nadzieję, ze kiedys będzie można dostać taką w Dominium, bo mam do nich blisko a ich placki zawsze mi smakowały. Dziś jednak postaram się sama zrobić taką w domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmniam, zrobiłam i jest genialna!!
    uwielbiam twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo :) i polecam na przyszłość :)

      Usuń
  3. To najlepsza pizza jaką dotąd zrobiłam, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile idzie tych drożdży ? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 5 g ŚWIEŻYCH drożdży? Chyba coś jest nie tak, 5 g świeżych to tyle co nic, chyba 5 g suchych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeżych, świeżych :) to wyjątkowo odchudzona wersja - ciasto nie rośnie mocno i jest cieniutkie jak w neapolitanie. Przy "normalnej pizzy" daje 15-20 g świeżych drożdzy, tutaj jest ich tylko 5.

      Usuń
  6. Czy zamiast mąki pełnoziarnostej mozna zwyklej mąki uzyc? :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! :)
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieję, że przepisy i zdjęcia na blogu były dla ciebie inspiracją i pomogły Ci przyrządzić w swoim domu coś pysznego .:)
Dziękuję za komentarze, rady i uwagi.
I najważniejsze - zapraszam ponownie! :)

Jeśli podoba Ci się Ooomnomnomnom! polub mój blog na facebooku, a zawsze będziesz na bieżąco :) A co! :*